Text: Hanna von Zweigbergk | Foto: Anna Sullivan/Unsplash

Upplev fördelarna med en god natts sömn - i ett Zen-inspirerat sovrum

Läs vidare

Upplev fördelarna med en god natts sömn - i ett Zen-inspirerat sovrum

Religion, filosofi, kultur, disciplin och en närhet till naturen är i många fall bidragande faktorer till inre balans och välmående. I den japanska kulturen finns flera traditioner som är fördelaktiga för den allmänna livskvalitén. Japan är därför ofta högt rankat när det kommer till hälsa och förväntad livslängd. Den japanska kosten är självklart en viktig del i detta, men också förmågan att kunna slappna av i hemmet efter en hård arbetsdag.

Inom Zenbuddhismen finns flera japanska discipliner som syftar till att hjälpa individer att förstå verkligheten. Synsättet är väletablerat även i den japanska vardagen och Zen återfinns i inredningen, arkitekturen, trädgården och till och med i attityden hos många japaner. I det här avsnittet låter vi dig inspireras av japansk heminredning och listar de verkliga fördelarna med en god natts sömn.

I västvärlden förundras vi ofta över den minimalistiska inredningen inom den japanska kulturen. I Japan är exempelvis de låga sängarna, tatami-mattorna och vikväggarna i rispapper något som ingår i de flesta sovrum. Samtidigt som inredningen är personlig tar japanerna bort alla onödigheter. En nödvändighet kan man anse, med över en halv miljon Tokyo-bor som lever på en yta på 10 kvm eller mindre. Det finns alltså vissa fördelar med att kunna rulla upp sin säng och använda utrymmet till andra ändamål.

Upplev fördelarna med en god natts sömn - i ett Zen-inspirerat sovrum

Foto: Buenosia Carol/Pexels | Foto: Radoslav Bali/Unsplash

Den låga sängen – Futon
I hundratals år har japaner sovit på futon. I Sverige finns en, delvis felaktig, uppfattning om att en futon är en bäddsoffa, men riktigt så enkelt är det inte. Futon har funnits i över 2000 år och tack vare sina praktiska och goda egenskaper har futon fått stor spridning även i europeiska länder.

Futon är en bädd som ofta tillverkas av naturmaterial. Materialet som används andas bra och det är vanligt att personer med allergiker eller ryggproblem använder sig av futon.

Enligt japansk tradition tillverkas madrassen av ren bomull och benämns som Shikibuton eller Shikifuton.

När japaner pratar om futon syftar de på bäddningen, som består av en mjuk Shikibuton-madrass, täcke och kudde. Futon kan läggas direkt på tatami-mattor eller en stomme gjord av trä. Madrassen är vanlig att rulla ihop under dagen, dels för att spara utrymme men också för att madrassen luftas bra när den rullas eller viks ihop.

Upplev fördelarna med en god natts sömn - i ett Zen-inspirerat sovrum

Foto: Chonchoro7/Pixabay

I Japan mäts rummen i hur många Tatami-mattor som får plats.

Traditionell matta – Tatami
I Japan beskrivs rum baserat på hur många tatami-mattor som får plats, inte i kvadratmeter som vi i västvärlden är vana vid. Denna matta är mer eller mindre ett slags golvbeläggning som är gjord av vävda rishalmstrån inuti en träram. Träramen fungerar som ett stöd för själva mattan, som är mjuk och härligt lätt att gå på. För att inte skada mattan är det viktigt att ta av sig skor eller tofflor innan man går på den. Mattan är dock lätt att byta ut om den skulle gå sönder.

Vill du ta efter den japanska traditionen med en Tatami-matta i ett av dina rum finns det en del svenska affärer som erbjuder olika lösningar på mattor. Många väljer att lägga sin futon direkt på en Tatami matta för att lindra ryggbesvär.

Viktigt att tänka på är att mattan ska läggas i ett visst mönster för att främja lycka. I Japan tror man att en Tatami-matta i rutnätsmönster skapar olycka och det är därför mycket vanligt med ett specialanpassat mönster till sin matta.

Skärma av med en vikvägg – Shoji
Shoji är en praktisk och typisk japansk konstruktion som är gjord av en träram och rispapper. Japanerna använder Shoji som väggar, skjutdörrar, fönster och som vikväggar. Med en vikvägg kan du enkelt skärma av en del av rummet samtidigt som ljuset får möjlighet att fortsätta in i rummet. Rispappret släpper nämligen igenom ljuset och skapar en skön känsla i rummet.

Shojiväggar kan användas till att skärma av delar av sovrummet. Du kan till exempel vilja skärma av garderoben eller ditt sminkbord från resten av sovrummet. Eftersom sovrummet är en plats för vila, lugn och ro ska du helst inte ha din arbetsplats här. Har du ont om utrymme passar det dock utmärkt att skärma av ett skrivbord med hjälp av en Shoji.

Hållbara naturmaterial
Återkommande i den japanska inredningen är valet av material. Vill du skapa ett Zen-inspirerat sovrum är de material du väljer minst lika viktigt som vilka möbler eller inredningsdetaljer du bestämmer dig för.

Japan är känt för att vara väldigt nära naturen och den respekt som visas för råvaror och naturmaterial är genuint inspirerande. Trä, bomull och risprodukter som rispapper och rishalm är återkommande i den japanska inredningsstilen.

Vilket material du väljer har stor påverkan på miljö och hälsa. Japaner väljer material som är giftfria och ofarliga för kroppen. Många ämnen av syntetiska material, som plast eller polyester, absorberas genom vår hud och kan försämra allergier och vår andning. Materialet ska även hålla över tid för att inte bidra till överkonsumtion.

Färger – mer än bara mode
Som du kanske förstått är den japanska inredningen baserad på idéer om hur du bäst skapar harmoni för att kunna koppla av i hemmet. Sovrummet är ett speciellt rum som ska ge din kropp och själ en chans att återhämta sig. Varje detalj är utvald för att passa in och skapa en särskild känsla. Vi påverkas enormt av vilka föremål, former och speciellt färger vi har runtomkring oss. I sovrummet är det därför viktigt att färgerna matchar varandra.

Vill du sova med lugn och ro väljer du färger som är ljusa, mjuka och naturnära. Klara och starka färger kan göra att du blir mer stressad och på alerten. Beige, vit och brun är därför att föredra. Men japanerna undviker inte färg helt i sina sovrum. Små toner av röd eller gul går att använda t.ex. i målningar på din Shojivägg.

klädställning och en blomma

Matcha naturmaterial som trä och bomull med naturnära färger som är ljusa och mjuka.

Foto: Tu Tu/Unsplash

Minimalism och enkelhet
Det som kanske oftast förknippas med japansk inredning är enkelheten och minimalismen i alla möbler och detaljer. En av grunderna inom Zen-filosofin är att leva i nuet och det är då logiskt att ta bort saker som distraherar dig från att leva i nuet. Slutsatsen är att saker som inte är nödvändiga går att leva utan. Genom att tänka igenom vilka saker som inte är nödvändiga för dig kan du leva i enkelhet och samtidigt ge mer utrymme till sådant som är nödvändigt. Att leva i enkelhet betyder dock inte att du behöver kasta alla dina saker. Japanerna tror att dessa nödvändigheter är olika för varje person, vad som är nödvändigt för dig kan vara onödigt för mig – och vice versa.

I ett japanskt hem är det mindre fokus på hur många möbler och prylar du har, här är det istället funktion och betydelsefullhet i föremål som är viktigast. Inredningen syftar till att skapa rum för att hitta lugn och ro för din kropp och själ. Ett tips är börja med att gå igenom vilka möbler och inredningsdetaljer som du inte kan leva utan och göra dig av med resten.

Upplev fördelarna med en god natts sömn - i ett Zen-inspirerat sovrum

Foto: Dmitry Zvolskiy/Pexels

Inemuri – Japansk tupplur
Varför japanerna lever ett långt och hälsosamt liv kan också bero på deras vilovanor. Det är sedan länge känt att japaner kan jobba extremt hårt om dagarna för att sedan kunna slappna av helt när de kommer hem. Undersökningar om sömn och stress visar att mer än en tredjedel av den svenska befolkningen har svårt att släppa jobbet på fritiden. I Japan är det vanligt att ta tupplurar under dagen.

Det är alltså inte ovanligt att se en sovande japan under en av sina raster eller på tunnelbanan. Kanske är det något som svenskar borde ta efter?

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten