Text: Daniela von Langenberg

Vett & etikett

Läs vidare

Vett & etikett

Japan är känt som ett land som lägger stor vikt vid allmän vett och etikett. Att vara medveten om vad som gäller vid det japanska matbordet handlar mycket om att visa respekt och även att man uppskattar deras kultur. På det viset kan man vinna många charmpoäng medan man avnjuter sin måltid. Som nyligen ankommen till Japan förväntas man dock inte kunna alla kulturella regler utantill, men det kan vara bra att känna till de viktigaste.

Många inhemska restauranger och krogar i Japan har endast ätpinnar till hands, så har du ingen aning om hur man manövrerar pinnarna blir det kämpigt att få i sig måltiden. Utöver det finns det ett antal regler att tänka på med pinnarna i handen.

I den västerländska kulturen kan det anses romantiskt att låta sin partner smaka en tugga av ens måltid genom att hålla upp gaffeln och bjuda på en bit. I Japan dock är det absolut inte acceptabelt att göra detsamma med pinnarna, då det påminner om hur man hanterar benbitar efter en kremering.

ätpinnar och skålar med japansk design

En annan handling som påminner om begravningar är att föra ner pinnarna lodrätt i risskålen. Detta drar nämligen tankarna till de rökelsestickor man brukar under japanska begravningsceremonier. Ett tips är att istället placera pinnarna parallellt och vågrätt på någon av skålarna, eller det specifika ätpinne-stället som brukar finnas på bordet, hashi-oki.

Pinnarna ska endast användas till att äta med, inte något annat. Vifta till exempel inte runt med pinnarna i ett argument, och precis som i den västerländska kulturen där det är fult att peka på någon med fingret, är det oartigt att peka på någon med ätpinnarna.

Dryck

Enligt traditionen häller man aldrig upp dryck åt sig själv under en gemensam måltid. Istället så håller man koll på sina bordskamraters glas och fyller därefter på vid behov. När de i sin tur noterar att ditt glas börjar bli tomt, häller de upp åt dig. Man bör heller inte börja dricka innan alla fått sitt glas fyllt, så att alla på så vis kan medverka i en gemensam kanpai, vilket är det japanska ordet för skål. Kanpai betyder direkt översatt ”torrt glas”, men det betyder inte att det är krav på att man tömmer sitt glas i ett svep.

Det är helt okej att bli berusad till den nivån att man börjar höja rösten i en diskussion. Däremot är det inte acceptabelt att bli fysisk med sina bordskamrater. Ett tips om man börjar känna att man har fått i sig tillräckligt är att inte tömma sitt glas, då detta genast kommer resultera i att en japan i sällskapet följer etiketten och fyller på din dryck.

Soppa

Japanska soppor, till exempel misosoppa, är menade att drickas direkt ur skålen och utan sked eller annat tillhugg. Dessutom är det helt tillåtet att sörpla i sig soppan och all annan mat för den delen, då detta inte anses vara ett etikettsproblem i Japan – vilket kan bli lite av en kulturkrock. Innehåller soppan någon form av fasta bitar så fångas dessa upp med hjälp av pinnarna.

Däremot är det inte accepterat att snyta sig eller rapa vid matbordet. Känner du dessa behov är det bättre att lämna matbordet och besöka toaletten.

en skål med öl i glas
japansk kock grillar

Sojan bör användas med återhållsamhet, men faktum är att turister brukar använda alldeles för mycket av varan. Det är lite av en förolämpning mot kocken, då det tolkas som att man dränker maten i soja för att dölja otrevliga smaker. Ofta håller råvarorna i maten en hög kvalitet, och bör istället avnjutas utan att den mäktiga sojan tar över. Fyll därför inte din lilla sojaskål till bredden, utan nöj dig istället med ett tunt lager som täcker botten och fyll på vid behov istället. Häll heller inte soja över riset, då resten av maten är tillagad balanserat så att riset ska komplettera allt utan extra soja. Samma regel gäller för wasabi – tar du för mycket signalerar det att du anser att fisken inte är färsk och god nog.

Sex snabba regler för japansk vett & etikett:

En sak i taget
Det anses gå emot seden att äta och gå samtidigt. Om du har beställt något från ett gatukök så får du snällt sätta dig ner och äta klart måltiden innan du stressar vidare.

Håll i dig
Snyt dig eller hosta aldrig offentligt. Känner du något krypa på så är det bäst att besöka toaletten.

Betala inget extra
I Japan behöver du aldrig lämna dricks, varken vid restaurangbesök eller om du tagit en taxiresa.

Täck över dina tatueringar
Tatueringar är fortfarande inte accepterade i Japan då de associeras med organiserad brottslighet, därför kan det vara en bra idé att använda täckande kläder.

Skräpa inte ner
Släng absolut aldrig skräp på gatan, trots att det knappt finns några offentliga papperskorgar. Du får snällt bära runt på ditt skräp för att sedan slänga det när du kommer hem igen.

Buga
Som västerlänning kan det kännas främmande att buga, men i Japan är det så man hälsar på varandra. Håll armarna längs med kroppen och böj dig framåt vid midjan, enkelt!

japansk vett & ettiket

Fotbonad

Precis som i Sverige är det i Japan krav på att ta av sig skorna om man kommer som besökare till någons hem. Men i Japan gäller det även på många restauranger, där de har speciella skåp avsett för gästernas skor. Därför är det att rekommendera att ha på sig till exempel loafers, som är lätt att ta av och på vid restaurangbesök. Tänk även på att dubbelkolla att strumporna är hela och rena om du vet att du ska ta av dig skorna. Vid toalettbesök finns det ofta speciella tofflor som man får låna på väg till faciliteterna, där ett annat par tofflor väntar som man byter till för att gå in på toaletten. Kom ihåg att byta tillbaka till korridortofflorna bara när du ska återvända till ditt bord.

Det tillhör god sed att placera tillbaka alla redskap till sitt ursprungliga upplägg när man är klar med måltiden, som att stoppa tillbaka ätpinnarna i sitt pappersfodral och lägga på locket till misosoppan. Blev du bjuden på maten av japanerna bör du även säga

gochiso-sama deshita

– tack för maten eller direkt översatt till ”det var en fest”.

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten